Hakkımızda

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Hakkında


Kuruluş amacı millî kültürümüzün korunması, geliştirilip yüceltilmesi, iç ve dış dünyaya tanıtılması ile kültür sahasında hizmet sunan kurumlarla işbirliği yaparak milli kültürümüzün bürokrasi çarklarına takılmasını aşmaktır. Bu anlayışı tamamlayan bir başka nokta; Türk medeniyeti ve kültür hayatının çok önemli temel taşlarından biri olan "vakıf" anlayışının doğurduğu sorumluluğu taşımak, taşıyabilmek ve buna talip olmak hedefidir.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, T.C. Kültür Bakanlığı'nın teşvik ve desteği ile 1985 yılında kurulmuştur. Vakfımızın kuruluşundan itibaren bu amaç ve hedefler doğrultusunda kültürümüzün birçok alanında hizmetlerini sürdürmektedir. Yayınlar, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu, geleneksel el sanatları atölye çalışmaları, araştırmalar, panel ve konferanslar, geleneksel sahne oyunları, ödül törenleri gibi konularda yapmış olduğu çalışmalarla vakfımız, bir anlamda işbirlikleri oluşturmuş,öncülük ve koordinatörlük statülerini vakıf anlayışı içinde yürütmüştür.


Caferağa Medresesi



Tarihçe

Caferağa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından, 1559 yılında Mimar Sinan (Koca Sinan)’a yaptırılmıştır.
Bağımsız medreseler grubuna giren ve günümüze geçirdiği onarımlarla ulaşan medresemiz, 1989 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restore edilmiştir.
Günümüzde; 15 farklı sanat atölyesi, büyük salonu ve huzur verici avlusuyla, Geleneksel Türk Sanatlarının öğretildiği, üretilip sergilendiği ve  yerli-yabancı misafirlerini ağırlayan bir sanat merkezi olarak hizmet vermektedir.


Atölye Çalışmaları

Caferağa Medresesi’nde, Geleneksel Türk Sanatlarını yeni nesillere tanıtmak, öğretmek, yaygınlaştırmak, doğru üretimler yapmak ve yeni sanatçılar yetiştirmek amacıyla atölye çalışmaları düzenlenmektedir.
Medresemiz, Geleneksel Türk Sanatları ve Müzik çalışmalarıyla, sanatın tarihi mekânda hayat bulduğu noktadır.


Günübirlik Sanatsal Etkinlikler

Uzun yıllardır turizm acentaları ve rehberlerle işbirliği içinde çalışarak, ülkemize gelen misafirlere günübirlik sanatsal eğitimler vermekteyiz.
Geleneksel Türk Sanatlarımızın yurt dışına tanıtımı konusunda artık önemli bir yere sahip olan workshoplarımızda, misafirlere; kendi yaptıkları sanat çalışmalarını ülkelerine götürebilmenin mutluluğunu yaşatmaktayız.
Yurt dışında katıldığımız, uluslararası ülke festivallerinde de kültürümüzü, sanatımızı tanıtmanın gururunu taşımaktayız.


Hediyelik Eşya 

Tarihi Yarımada içinde bulunan Caferağa Medresesi; sanatsal etkinliklerde, Medrese ve Caferiye(Sinan Erdebili) Tekkesi El Sanatları Galerisi’nde  geleneksel-çağdaş sanat eserleriyle hizmetlerini sürdürürken, İstanbul’un kültür mozaiği içinde önemli bir yere sahiptir.
Büyük salonda, özel vakıf/dernek toplantıları yapılmakta, aynı zamanda, dönem sonlarında öğrencilerimizin çalışmalarının sergilenmesi ayrı bir heyecan vermektedir.